Bakte rotgrønnsaker. Beter og gulrot
Nyt Norge

5 rimelige middagstips med gode norske råvarer

Gode, rimelige middager med norske råvarer? Klart det er mulig! Våre 5 beste tips får du her.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

1. Fårikålkjøtt til så mangt

Fårikålkjøtt er en rimelig stykningsdel fra lam som har beitet langs fjord og i fjell over hele Norge. I Norge har vi bare 3 % dyrkbar mark, men 45 % av landarealet vårt kan brukes til beite. Fire gode grunner til å velge norsk lam finner du her. Når fårikålkjøtt får koke lenge blir det utrolig mørt og godt. 

Fårikålkjøtt av lam kan brukes på mange flere måter enn bare i fårikål (selv om Norges nasjonalrett på ingen måte bør undervurderes. Oppskrift på deilig fårikål finner du her). I høst passer det perfekt å varme seg med en fransk lammegryte hvor lammet får selskap av deilige norske rotgrønnsaker. Lammegryter i ulike varianter er også en perfekt måte å bruke opp det du har igjen i kjøleskapet. Fremgangsmåten er det samme, og du kan variere med det du måtte ha tilgjengelig. 

Fransk lammegryte med fårikålkjøtt
Fransk lammegryte. Foto: Matprat

2. Norsk kål på nye måter

Norsk hodekål er tilgjengelig hele året, og er en utmerket lagringsgrønnsak. Det er noe av det sunneste du kan spise! Norsk kål kan dyrkes over hele landet, og tåler vårt kjølige klima svært godt. Flere gode grunner til  velge norsk hodekål finner du her

Ikke bare er norsk hodekål sunt og rimelig - det er også veldig, veldig godt! Er du redd for at du ikke klarer å bruke opp alt når du kjøper hodekål? Ingen grunn til bekymring - den kan brukes til veldig mye forskjellig. Har du for eksempel prøvd stekt kål som tilbehør til kjøtt eller fisk? Hvis du ikke har prøvd lover vi at du blir hekta! Fremgangsmåten for stekt kål finner du her. Bruk gjerne en grillpanne slik at du får lekre grillstriper. 

Wok med hodekål (avbildet under) er norsk høst på sitt beste med strimler av hodekål, gulrot, polkabete, purre og blomkål. 

Har du prøvd okonomiyaki? Det er en japansk pannekakeomlett! Men ikke bli skremt av det vanskelige navnet - det er faktisk skikkelig enkelt å lage! Se denne filmen for enkel fremgangsmåte. Hovedingrendiensen er kål, og du kan variere med det du måtte ha i kjøleskapet. Det er rett og slett matredding på sitt aller beste! 

 

Wok med hodekål. Strimlede grønnsaker.
Wok med hodekål. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

3. Bakte rotgrønnsaker som tilbehør til alt!

Ingenting sier høst mer enn norske rotgrønnsaker i sesong. Det er rett og slett den norske høstens fargerike smakseventyr. De er svært gode lagringsgrønnsaker og gir oss viktige vitaminer gjennom vinteren. Vil du lære mer om hvorfor rotgrønnsaker er roten til alt godt kan du ta en titt her

Bakte rotgrønnsaker trenger litt tid i ovnen, men tilbredningen går veldig raskt! Vil du at alt skal ha omtrent samme konsistens bør du kutte opp rotgrønnsakene i like staver. Et godt tips hvis du ønsker litt forskjellige konsistenser er å kutte i litt ulike størrelser. Da vil du få litt mer tyggemotstand i noen av grønnsakene, mens andre vil være mykere. Gulrot, sellerirot, pastinakk og beter er klassikere. Bakt blomkål smaker også fantastisk og kan trygt blandes inn med rotgrønnsakene. 

Vi vil gjerne slå et slag for kålrota, og ikke bare til jul! Det er en av de rimeligste rotgrønnsakene - her er det virkelig mye mat for pengene. Prøv for eksempel kålrot-slaw som et alternativ til den mer kjente coleslawen. Fremgangsmåten er den samme. Finsnitt kålroten og bland med crème fraiche, majones og litt sitronsaft. Flere tips til hva du kan bruke kålrot til finner du her

Oppskrift på bakte rotgrønnsaker med gremolata (på bildet under) finner du her
Bakte rotgrønnsaker
Bakte rotgrønnsaker. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

4. Pannekaker til middag?

I Norge er vi mange som har vokst opp med regelen om at pannekaker ikke er et fullverdig måltid uten at vi først har spist tomatsuppe. La oss glemme den "regelen" én gang for alle og innføre pannekakedag én dag i uka! 

I Norge er vi selvforsynte med bygg, og bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge! Det er dessverre lite av det dyrkede bygget som spises og her ligger det et stort potensiale for å øke bruken av bygg i norsk kosthold. Vi har et hårete mål om tidobling, og håper du blir med! La oss starte med byggpannekaker. En enkel og god oppskrift på byggpannekaker finner du her. Vil du lese mer om bygg, og hvor bra bygg er for deg og for norsk matsikkerhet? Da kan du lese mer her

Byggpannekaker.
Byggpannekaker. Foto: Maria Villmones Bondeson/Opplysningskontoret for brød og korn

5. 3 tips til smakfulle høstdesserter med norske epler

Det er lite som slår norske epler når det gjelder smak og friskhet! Takket være dyktige norske epleprodusenter har sesongen for norske epler blitt mye lenger ved hjelp av ny lagringsteknologi. Nå får du norske epler til langt over jul! Du kan lese mer om ULO-lagring og norske vinterepler her

Desserter på norske epler er godt til både hverdag og fest! Våre 3 beste tips: 

  1. En dessert vi aldri blir lei er eplesmuldrepai med havregryn. Like bra til hverdag som til fest! Enkel oppskrift finner du her
  2. Eller hva med en deilig, fylt eplekake med vaniljekrem? Oppskriften finner du her
  3. Herlig meierismør + norske epler + sukker og mel = sant! Deilig eplegalette finner du oppskrift på her

Epler er ikke bare godt til dessert - det er også utmerket til middag! Synes du gratinerte poteter kan bli litt vel mektig? Frisk den opp med epler! Fristende oppskrift på eple- og potetgrateng finner du her. Ovnsbakte epler med rødkål er en enkelt og nydelig tilbehør til høstens middager. 

Norske epler kan brukes til mye, men det er lite som slår det å spise et friskt norsk eple akkurat som det er. Saftig, søtt og knasende sprøtt! 

Eplesmuldrepai med norske epler.
Eplesmuldrepai. Foto: Synøve Dreyer/Opplysningskontoret for frukt og grønt.