Nyt norge lam lammelaar
Nyt Norge

Fryst eller ferskt lammekjøtt, er det no forskjell da?

Nei, sier Mette Juberg, mattrygghet- og kvalitetssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforening. Du må bare fryse inn og tine lammekjøttet riktig. Og det er ikke vanskelig.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Ferskt eller fryst?

Norsk lam er en fantastisk råvare, som vi godt kan vi spise hele uka, hele året. Sesongen for ferskt lam blir stadig lengre, men tradisjonelt har vi jo frosset det inn på høsten, og spist det gjennom vinter og vår.  

Er det egentlig stor forskjell på det ferske lammet vi får om høsten og det fryste vi spiser resten av året?

Sånt spør man ekspert om. Hvem er vel bedre til å svare på det enn en av hoveddommerne i NM i kjøttprodukter, med lang fartstid som kvalitetssjef i kjøttbransjen: Mette Juberg.

Er det stor forskjell på ferskt og frosset lammekjøtt?

- Nei. Når lammet fryses inn etter slakting, og fryses inn riktig, altså uten at det blir frysebrent, da vil ikke den vanlige forbruker kjenne forskjell i smaken. Kvaliteten er nesten like god. Det er jo også veldig viktig at lammet tines langsomt slik at en ikke får cellesprening og kjøttsafta renner ut og gir tørt kjøtt. Ideelt skal det jo tines på kjølerom i butikken, eller i kjøleskapet hjemme.

Hva skjer egentlig med kjøttet når det fryses?

Når kjøttet fryses vil de cellene med kjøttsaft i muskelcellene fryse. Skjer frysingen og tiningen for raskt kan disse cellene sprenges og safta renner ut. Så god tid er viktig for å beholde kvaliteten.

Er det forskjell på fryseren hjemme og i butikken?

Hjemmefryseren er nok mer skånsom enn store industrifrysere som har langt lavere temperatur og ofte sterke vifter som bidrar til hurtig innfrysing. Men for både proffe og private så gjelder det samme, gjør du det riktig så blir resultatet bra. Det er bare å spise norsk lam hele året!

 

Flere frysefakta?

Mer om kjøtt og frysing kan du lese på Matprat sine sider om oppbevaring av kjøtt.

Mette Juberg er hoveddommer i NM i kjøttprodukter og mattrygghet- og kvalitetssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforening.

Hun har tidligere jobbet i Norsk Matanalyse (nå Eurofins), Trygg Mat, TINEs Mastittlaboratorium, Norges Slakterilaboratorium sensorisk avd. og Næringsmiddelkontrollen.

Mette-print
Mette Juberg, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforening. Foto: KLF