Folk vil ha norsk honning
Nyt Norge

Folk vil ha norsk honning

Salget av norsk honning øker, og vi har fått flere birøktere. Hva kan det skyldes?

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Er du også glad i honning? Da er du ikke alene. Og etterspørselen og salget øker. Så langt i 2019 har salget av norsk honning økt med hele ti prosent. 

Hva kan det skyldes? 

– Jeg tror det skyldes flere ting. Én av de viktigste grunnen er at vi har klart å formidle et viktig budskap, nemlig at honning er et veldig godt alternativ til sukker, sier Knut Tisthal, salgs- og markedssjef i Honningcentralen. 

Har han en lang liste over bruksområder hvor honning kan erstatte sukker. 

– I bakverk, for eksempel. Det viser seg at honning reagerer veldig godt på gjærsoppen i gjær, ja, enda bedre enn sukker. Honning er også strålende i salatdressing. Ikke bare fordi det gir sødme, men også fordi honningen gir en fin emulsjon av olje og eddik. 

Er det andre årsaker?

– Ja, jeg tror også den økte bevisstheten rundt bienes viktige rolle i naturen og i matproduksjonen spiller inn. 

− Flere er opptatt av bier, rett og slett. Og bier og honning henger sammen.
Knut Tisthal fra Honningcentralen tror mange erstatter sukker med honning
Birøkter Erik Solheim Røhne fra Løten tror flere er opptatt av bienes rolle i naturen

Forbrukere vil ha norsk honning

Forbrukere vil ikke bare ha mer honning. De vil - spesifikt - ha mer norsk honning.

Er du honningelsker, kjenner du nok godt til den lett gjenkjennelige, gule honningboksen fra Honningcentralen. Den har sett lik ut, omtrent, helt siden 1927, men i fjor gjorde Honningcentralen en endring:

Der det før stod "Ekte honning", står det nå "Norsk honning". Boksen har også fått større Nyt Norge-merke. Hvorfor det?  

–Fordi vi har gjort en forbrukerundersøkelse som viser at veldig mange der ute helst vil ha norsk honning. Samtidig oppdaget vi at rundt halvparten tror at all honning i norske butikker er norsk. Derfor følte vi at det var viktig å synliggjøre opprinnelse på honning bedre, både norsk og import, sier 

Og hva har dette ført til?

– Salget har økt betydelig etter at vi framhevet "norsk" på boksen, sier Tisthal.   

Samtidig som salget øker, har vi også fått mange flere, nye birøktere - og det produseres mye mer norsk honning. I 2018 ble det produsert 510 tonn norsk honning mot 450 tonn i 2017.

 

− Honningcentralen har også fått mange nye medlemmer. Siden 2015 har antallet økt fra ca. 900 til over 1.600.
Bier er viktige for pollinering. Og honning er godt. Særlig norsk honning.

– Flere er opptatt av bienes rolle

Økningen i antallet birøktere er i hovedsak mindre produsenter eller mindre gårdsbruk som velger birøkt som attåtnæring med salg av honning eller som driver birøkt knyttet til pollinering av bær/frukt på egen gård.  

En av de norske birøkterne, er Erik Solheim Røhne som driver Sveen Vestre på Løten. Hvorfor tror han vi har fått mange nye birøktere?

– Jeg tror dette har med økt forståelse for bienes viktige rolle som pollinatorer og mer kunnskap om biedøden i USA. Dette er en vekker om at vi må ta bedre vare på kloden vår og har klart en del å si for rekrutteringen av nye birøktere, sier Røhne.

Hvordan har sesongen vært hos ham i år?

– Sommeren har vært travel og variert, med alt fra stor svermtrang til bjørneangrep i bigården, forteller han. 

– Her på Løten var det uvanlig varmt rundt påske og regntungt i mai. Dette resulterte i en god del sverming og litt under middels med honning år, men det tar vi igjen neste sesong med flere kuber. Lyngtrekket har vært bra hos oss og vi har fått et godt honningutbytte på lyngen i år, forteller Røhne. 

Her kan du lese mer om deilig, norsk honning!