Julemat. Foto Stian B

Her er våre beste tips til hva du kan gjøre om du har rester etter jula.

Ribbesandwich

Har du ferdigstekt ribbe til overs? Vårt tips er å kombinere ribba med asiatiske smaker i tapasribbe, eller hva med å lage et godt smørbrød? PS. Har du ustekt ribbe, legg den i fryseren til du skal grille! Grillet ribbe er skikkelig digg!

Tapasribbe

Tapasribbe

Du trenger:

599 gram ferdigstekt ribbe

2 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)

4 ss søt soyasaus (kecap manis)

4 ss soyasaus

1 ss frisk ingefær , finhakket

1 ts finhakket hvitløk

2 ss chilipulver

Slik gjør du:

1. Jeg skjærer av svoren på ribba, og snitter fettet litt. Svoren kan du varme ved siden av.

2. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, og pensle blandingen over ribba. Stek på 125 grader på over- og undervarme (husk at alle stekeovner er litt forskjellige på varmen) i 30 minutter. 

3. Nå er ribba klar til å skjæres opp i porsjonsbiter. Server med syltet rødløk.

OBS. Soyasausen gjør at ribba blir litt svart i fargen. 

Eple

Vi gjør det alle sammen; noen ganger handler vi litt for mye. Har du litt kål og noen vinterepler? Det det kan bli en helt egen rett med en kålsalat!

Eple og kålsalat

Eple og kålsalat

4 porsjoner

Du trenger:

400 g finhakket hodekål

2 ts sukker

3 norske epler

Dressing:

2 ss majones

2 ss sitronsaft

1 dl lett rømme

½ ts pepper

2 ss hakket frisk estragon eller andre urter som timian eller basilikum (Kan også droppes).

Eventuelt litt salt

Slik gjør du

1. Skjær kålen i tynne strimler. Skyll kålen godt og tørk den i et kjøkkenhåndkle eller i en salatslynge.

2. Ha kålen i en bolle og dryss over salt og sukker. Bland godt, og la kålen trekke i 30 minutter.

3. Halvere eplene, fjern kjernehuset, og skjær eplene i tynne skiver. Ha epleskivene i bollen.

4. Bland ingrediensene til dressingen sammen, og ha dressingen over i salaten.

5. Smak til med pepper og eventuelt litt salt. Hakk urtene og bland inn i salaten.

Rødkål

Rødkål er nydelig, ikke bare som rødkål til julematen. Har du kål, har du et utall av muligheter! Hva med herlig frisk salat med appelsiner? (det kan det jo kanskje også være at du har igjen noen av etter jula?)

Rødkålsalat

Rødkålsalat

Ingredienser:

500 gram rødkål
2 små rødløk
2 appelsiner
10 tørkede aprikoser
3 spiseskjeer gresskarfrø

1 ss sesamfrø

Til marinaden:

Revet skall av en økologisk appelsin
Saften fra en appelsin
4 ss rapsolje
2 ss hvitvinseddik
2 ts norsk honning
salt og pepper

Slik gjør du:

1 Skjær rødkål og rødløk i tynne strimler.  Skrell appelsinene og skjær appelsinbåtene i biter.

2 Skjær aprikoser i strimler. Stek gresskarkjerner og sesamfrø i en tørr panne.

3 Til marinaden: Del en appelsin og deretter presse ut saften til marinaden.

Julemat

Trenger du flere gode tips?

Sjekk denne! Alle rester gleder seg! 

Nyt maten!