Nyt Norge-merket finner du kun på norske varer
Nyt Norge

Feilmerket produkt?

Finner du en matvare med Nyt Norge på, som er stemplet med et annet opprinnelsesland enn Norge? Da har det dessverre skjedd en feilmerking.

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

En sjelden gang skjer det dessverre at noen finner et produkt i matbutikken med Nyt Norge som er stemplet/påklistret klistremerke hvor det står et annet opprinnelsesland. 

Finner du et slikt produkt, er det snakk om et feilmerket produkt.

Alle produkter med Nyt Norge på, skal være laget av norske hovedråvarer (frukt, grønt, melk, kjøtt, korn), og produktet skal være produsert og pakket i Norge i tråd med norske regler. 

Til sammen 4000 ulike produkter i norske butikker er merket med Nyt Norge-garanti. Hittil i 2020 har vi registrert 7 feilmerkinger (oppdatert 27. juli 2020)

Feilmerkinger - hvorfor skjer det?

​I alle registrerte tilfeller av feilmerkinger, er årsaken menneskelig svikt under pakking. I de fleste pakkerier pakkes mange forskjellige varer hver dag, og feilmerkingene oppstår når noen i pakkeriet glemmer å stille inn riktig innstilling på en klistremerke- eller stempelmaskin.

–Det har hittil ikke skjedd at noen har feilmerket utenlandsk kjøtt med norsk opprinnelse. Men vi har sett at norsk kjøtt feilaktig har fått stemplet et annet opprinnelsesland, sier Greta Hardal, fagsjef Nyt Norge. 

– Hver feilmerking er én for mye

– Sjøl om feilmerking ikke skjer så ofte, så er hver feilmerking en feilmerking for mye, sier Nyt Norge-sjef Hardal.

Skal forbruker ha tillit til merkeordningen, så må de være trygge på at Nyt Norge betyr norsk vare. Derfor følger Matmerk opp alle feilmerkinger nøye.

Hardal forteller at etter en feilmerking vil det bli utført revisjon hos bedriften, og rutinene for merking og pakking gjennomgås. 

Hva skal du gjøre hvis du finner et feilmerket produkt?

– Ta kontakt med oss og gi oss beskjed! Det setter vi stor pris på, og vi tar tak i det så fort vi kan, sier Hardal.

 

Her kan du kontakte oss ved feilmerking:

Matmerk telefon: 24 14 83 00  E-post: Post@matmerk.no  

Utenom arbeidstid? Prøv fagsjef Greta Hardal, mobil: 98289707 eller kommunikasjonssjef Anne Mette Johnsen, mobil: 90961602