epler
Nyt Norge

Epleguide

Her finner du en liste over noen av de mest populære norske eplesortene, og deres egenskaper og bruksområder. Hvilken sort er din favoritt?

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Vil du vite mer om epler i Norge? Her finner du informasjon om næringsinnhold og norsk epledyrking, samt fristende oppskrifter.

Aroma

Aroma er den mest populære eplesortene i Norge, grunnet sin allsidighet og søte smak. 

Sesong: oktober til desember.

Form og farge: Kuleformet. Gul grunnfarge, men nesten helt dekket av rødt lag fra sollys. Rød aroma har helt rødt skall. Kjøttet er hvitt og fast.

I maten: Passer fint rå, til juicer og matlaging. 

eplesorten aroma
Eplesorten aroma på grein. Foto: Telefrukt / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Gravenstein

Gravenstein er en klassisk og populær eplesort, og dyrkes fremdeles mye til privat bruk. Den er syrlig på smak.

I sesong: september til desember

Form og farge: Kuleformet med gulgrønt eller rødt, litt fett og glansfullt skall. Kjøttet er hvitt.

I maten: God rå, i juicer og til matlaging.

eplesorten gravenstein
Rød Gravenstein. Foto: Inkognito / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Discovery

Discovery er en relativt ny eplesort, men har likevel blitt populær både til kommersielt og til privat dyrking, grunnet sin syrlighet og saftighet. Den er lite vinterherdig, og det kan lett dannes sprekkskader. Til gjengjeld er den sterk mot støtskader.

I sesong: september til november 

Form og farge: Den er litt flat kuleformet. Skallets grunnfarge er gul, men med rød dekkfarge, og er tykt og matt. Kjøttet er hvitt, med rødlig periferi inn mot skallet, og fast i konsistensen.

I maten: God i salater og som juice.

 

eplesorten discovery
Eplesorten Discovery. Foto: Kim Holthe / Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Summer Red

Summer Red er en av de nyere eplesortene som har vunnet folks hjerter. Mange liker den for dens allsidighet og sødme, og den røde fargen er iøyenfallende i butikken.

I sesong: august til november 

Form og farge: Kuleformet med rødt skall. Kjøttet er kremgult med rødlig periferi, og er middels fast og sprø i konsistensen.

I maten: God i salater og som bakt med nøtter og honning.

 

eplesorten summer red

Filippa

Filippa er ikke en kommersiell eplesort, men kjent for å være lett anvendelig i private hager. Den er robust og motstandsdyktig, og vokser godt uten plantevernmidler. 

Form og farge: Kuleformet. Skallets grunnfarge er gulgrønt, men i sollys får de røde flekker. Skallet er tynt, glansfullt og fetet. De har en sterk lukt.

Gode i: Disse er perfekt syrlige til eplekaker. 

Rubinstep

Rubinstep, eller Pirouette, er en ganske ny eplesort som har blitt ganske populær de siste årene. De har lang vekstsesong og gode lagringsegenskaper, som gjør dem til gode, norske vinterepler. Les mer om teknologien bak vintereplene her.

I sesong: september til mars/april.

Form og farge: Skallet har en gul grunnfarge, men har en rød dekkfarge fra sollys. Kjøttet er gult, og er fast i konsistensen.

I maten: God i seg selv, men også ovnsbakt eller i eplekaker.

rubinstep
Rubinstep. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Åkerø

Åkerø er ikke en stor eplesort, men likevel veldig populær grunnet sin sprø konsistens, friskhet, sødme og milde smak.

I sesong: august til november.

Form og farge: Eplet er litt avlangt. Skallet er gult med rød dekkfarge, og kjøttet er gulhvitt, fast og noe grovt.

Godt til: eplekaker eller i seg selv.

eplesorten åkerø
Eplesorten Åkerø. Foto: Inkognito / Opplysningskontoret for frukt og grønt