Matindustriarbeider

Møte de som lager maten din

Matindustrien er ofte lokale hjørnesteinsbedrifter rundt om i Norge.  Når du velger mat merket med Nyt Norge i butikken, ja da skaper du arbeidsplasser over hele landet. Vi har lyst å ta deg med for å treffe noen av de flotte, engasjerte folkene som lager maten din!
Mydlandpølser

5 historier om de som lager maten din:

  1. En kjøttbedrift i Tromsø
  2. En potetfabrikk ved Mjøsa
  3. En iskremfabrikk på Sørlandet 
  4. Et meieri i Gudbrandsdalen 
  5. Spekeskinkehovedstaden på Stranda 
Mydlandpølse

1: Mydlandpølsa: Tromsøs stolthet

Umberto spekeskinke

"Å trives, det gjør vi!"

Den tradisjonsrike bedriften Mydland i Tromsø er typisk norsk. Familieeid gjennom flere generasjoner, skaper mange arbeidsplasser lokalt, og bruker norske råvarer.

Mydland er en av Nord-Norges sterkeste merkevarer. De lager selveste Mydland-pølsa, og har vunnet NM-gull for spekeskinken Umberto. 

H. Mydland ble etablert i 1920 av Henrik Mydland, i dag drives bedriften videre av 4. og 5. generasjon i Tromsø.

Det sies at jobber du hos Mydland så lærer du mye! Det er viktig for rekruttering til matfagene.

Her kan du møte gjengen hos Mydland

Fagbrev Hoff poteter

– Trives du? – Åja. Kjempegodt, smiler Maj Britt Jørgensen

Hun holder fram et ganske spesielt fagbrev i ramme: "Verdens beste kollega", står det. 

Det har hun fått av gode kolleger på HOFF Gjøvik.

Hoff potetmel merket med Nyt Norge

Norske poteter kan brukes til så mangt, og det gjør virkelig Hoff!

Her blir absolutt alt i poteten brukt, null matsvinn, og ut kommer en rekke produkter som: Potetmel, potetmos, potetstappe og pommes frites.

Bøndene som dyrker HOFF-potetene, er sjøl eiere av fabrikkene som lager potetprodukter.

Så mye som en tredjedel av alle norske poteter, skal til HOFF. Så sjansen er stor for at du en gang i livet baker med et potetmel som har vært innom en av Hoff sine fabrikker i Norge.

Les mer om når vi besøkte de 154 som jobber på Gjøvikfabrikken til Hoff.

Vaniljeis fra Hennig Olsen med Nyt Norge

Iskrem fra Sørlandet = Norsk sommer og Hennig-Olsen

Like utenfor Kristiansand finner vi den tradisjonsrike familiebedriften Hennig-Olsen Is. Her har de over 90 år lange tradisjoner med å lage iskrem til det norske folk – basert på de beste norske råvarer og norsk arbeidskraft. Det blir det arbeidsplasser av! For 30 millioner liter iskrem årlig lager seg ikke selv. Fabrikken er arbeidsplass for rundt 250 ansatte, og en viktig hjørnesteinsbedrift i Kristiansand.

Den stolte Sørlandsbedriften har Norges lengste iskremhistorie bak seg, med tredjegenerasjons Paal Hennig-Olsen i førersetet.

Selv om de tradisjonelle oppskriftene er en godt bevart hemmelighet, er det én ting som ikke holdes hemmelig:

At fløte og egg fra den norske bonden er en suksessfaktor for å lage kremen av iskrem!

Her kan du lese om da vi møtte stolte iskremarbeidere!

For du er over snittet glad i arbeidsplassen din når du har tatovert logoen på foten. Men sånn er det for Kristine Hansen på Tine Meierier på Tretten.

Meieri har det vært på Tretten siden 1911, så dette er en tradisjonsrik bedrift i lokalsamfunnet. I dag jobber det litt over 100 personer på meieriet.

De lager blant annet all grøten til Fjordland. Basert på norsk melk, norsk havre og norsk bygg. Så er den også behørig merket med Nyt Norge.

– Tretten er ei lita bygd i Gudbrandsdalen. Det er ikke mange arbeidsplasser her. Så det at vi har Tine Tretten er veldig viktig for lokalsamfunnet, sier hovedtillitsvalgt på meieriet, Erling Moe. Velger du norsk mat så er du med og opprettholder mange arbeidsplasser over hele Norge.

Skinkerådhuset på Stranda

Det finnes faktisk en spekeskinkehovedstad i Norge!

Stranda spekeskinke med Nyt Norge

«Nesten alle som jobber her har familie og slekt enten her eller hos en av de andre matprodusentene her i bygda.»

Stranda har en lang og rik industrihistorie. Store bedrifter som Stabburet, Grilstad, Langlo, Slettvoll og Norsk Sjømat har tilhold her. Totalt er nærmere 1000 personer sysselsatt med produksjon av mat i den lille bygda.

Ikke minst lager de spekeskinke! 50% av all skinke som spises i Norge, blir faktisk produsert her, selvfølgelig er Strandaskinka behørig merket med Nyt Norge. Da er det er kanskje ikke så rart at Stranda er Norges skinkehovedstad. I 2016 stod landets første og eneste Skinkerådhus klart i bygda.

- Vi kaller oss skinkehovedstaden i Norge. Det er også andre som prøver seg, men vi mener det er her, sier Endre Kjølås, avdelingssjef i Grillstad avd. Stranda.

Les mer om besøket vårt hos Stranda Spekemat.

 

Matindustriarbeider

Nyt Norge garanterer

  • At råvarene er norske
  • At bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det
  • At maten er produsert og pakket i Norge