Turmat på primus
Nyt Norge

Turmat på primus

Så enkelt er det å lage fantastisk mat på primus!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Alt ligger i forberedelsene

Har du prøvd å kutte løk eller gulrot med en sløv turkniv før? Da vet du at det ikke er noen umiddelbar suksess. Vårt beste tips er å gjøre all kuttingen hjemme med en god kjøkkenkniv. Pakk deretter alt i en beholder. Legg en smørklatt på toppen - du trenger ikke ta med deg hele smørpakka! Potetmos er genialt på tur og passer perfekt til gryteretter. Lag den på forhånd av norske nypoteter og putt den i pose på termos. Klar til servering! 
Turmat på primus
Potetmos på termos og ferdigkuttede ingredienser. Foto: Inga Oskal Eidsvåg

Alt i én panne

Du har kanskje hørt om one pot pasta? Det samme prinsippet gjelder all turmat! Du vil ha minst mulig oppvask i skogen. Det får du ved å lage alt i én panne! Det finnes mange gode stekepanner og gryter der ute beregnet for turbruk. Det viktigste er at du har en med lokk. Da bruker du mindre gass og maten blir raskere ferdig. 
Turmat på primus
Finnbiff på primus. Foto: Inga Oskal Eidsvåg

Det er lov til å ta noen snarveier!

Pizzasnurrer og ferdig vaffelrøre er geniale snarveier til fantastisk turmat. Pizzasnurrene lager du ved å smøre et lag pizzasaus eller tomatpuré. Så velger du fyll selv, men skinke, ost, vårløk og basilikum er en klassiker! Pakk dem med deg og stek dem i panne på primus eller bål. Den ferdige vaffel- eller svelerøra pakker du med deg i sekken. Vaffeljern til turbruk får du enkelt tak i. Hvis ikke vekt er viktig for deg får du tak i et klassisk Espegard-vaffeljern i støpejern på loppis! Det legger du rett på bålet - bedre vafler får du ikke! 
Turmat på primus
Bål-vafler! Foto: Inga Oskal Eidsvåg

Matauk - høst fra naturen!

Nå er soppsesongen i gang for fullt, og det finnes fortsatt masse bær i skogen. Det har vært en utmerket bærsesong i år, og skogen bugner av villbringebær, blåbær og tyttebær. Soppsesongen virker også svært lovende så langt, spesielt for kantarell og risker. Da har du en utmerket mulighet til å lage sopptoast på tur - en skikkelig luksusforrett! Stek først skivene i smør i en panne. Surr så løk og sopp og ha det på skivene. Bærene kan du bruke som fyll i vafler eller som topping i en gryterett. 

 
Skogssopp. Foto: Inga Oskal Eidsvåg
Granmatriske og kantarell. Foto: Inga Oskal Eidsvåg/Matmerk.

Pølseomelett til frokost

Pølseomelett er en mettende og god frokost som er enkelt å lage på tur. Fordelen med en pølseomelett er at alle på tur får varm frokost. Mange lager egg og bacon på primus, men er dere flere på tur tar det lang tid og noen vil få kald frokost fordi det er vanskelig å lage til flere på én gang med begrenset stekekapasitet. Pølseomelett lager du ved å surre litt løk først. Så har du i pølsene og steker dem til du synes de er ferdige. Så heller du på egg og rører raskt rundt. Så setter du på lokket og lar den steke til den er ferdig. 
Turmat på primus

Fiskesuppe med fisk du har fisket selv!

Lite er bedre enn fiskesuppe på tur med fisk du nettopp tok opp av elva selv! Det meste kan brukes - ørret, røye, abbor, sik eller det du måtte få tak i. Nå er de norske rotgrønnsakene i sesong. Kutt gulrot, sellerirot og purre på forhånd. Surr dette og tilsett ferdig fiskekraft. Kok til grønnsakene er ferdige, ha i fløte og tilsett fisken som du har filetert og skåret i fine biter. La det trekke og topp med friske urter. 
Fiskesuppe på primus. Foto: Inga Oskal Eidsvåg