Enkle tips til 17.mai-frokosten
Nyt Norge

Enkle tips til 17.mai-frokosten

Endelig får vi lov til å feire 17. mai på ordentlig! Med flotte norske råvarer som egg, kjøtt, grønnsaker og melk har du en sikker frokostvinner på 1-2-3. Bedre start på grunnlovsdagen får du ikke!

Del denne siden

Skrevet av: Dato:

Vi tar 17. mai tilbake

I år får du lov til å ha så mange gjester du vil. Det blir barnetog, leker og alt vi vanligvis forbinder med 17. mai. I år tar vi rett og slett 17. mai tilbake! 

Men hva skal du servere? Her er våre tips til en norsk og god 17. mai-frokost. Dette fikser du enkelt, slik at du og dine kan kose dere litt ekstra med frokosten på 17. mai. 

Hvor mye skal du lage:
Beregn rundt 500 gram mat per person. Brød kommer i tillegg.
Spekemat:  Om spekemat er en del av 17. mai-frokosten, beregn 60-80 gram per person.
Eggerøre: 2 egg per person 

 

Enkle tips til 17.mai-frokosten
Foto: MatPrat

Alltid egg

Eggerøre, kokte egg eller eggedosis – mange muligheter og passer perfekt til 17. mai. Visste du forresten at norske egg har salmonellagaranti? Og da mener vi fri-for-salmonella-garanti. Vi har blant de tryggeste eggene i verden, og det gjør at du kan spise dem posjert, rå og i eggedosis - og er enkelt å fikse

Test ut «Egg med røkelaksfyll», eller hva med  en god eggesalat?

 

Enkle tips til 17.mai-frokosten
Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Spekemat må med

Du finner nesten ikke noe mer norsk enn spekemat. Fenalår, spekepølse eller spekeskinke er enkelt å servere på fat med flatbrød og rømme. For en annerledes vri bør du prøve asparges surret i spekeskinke. Norske asparges er i sesong nå og er en skikkelig delikatesse! Sjekk om din lokale butikk har asparges fra Hvasser Asparges. De har både hvite og grønne asparges av høy kvalitet som passer perfekt til spekematen. 

Her er tips til hvordan du lager et proft spekefat.

 

Enkle tips til 17.mai-frokosten
Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Grønt til frokost

Det er alltid plass til en god salat. Nå er norske tomater kommet i butikken, og de herlige søte kommer faktsisk også i flere farger enn rødt. Hva med å lage en frisk og god tomatsalat, slik som denne?

Dessert så tidlig?

Alle har dessertmage og hva passer bedre enn en herlig kake til 17. mai? 17. mai er fest fra morgen til kveld, så her er alle regler om hva som er lov til frokost lagt vekk.

Den norske bløtkaka er en klassiker, og hører ofte til under dagens tradisjoner. Hos Opplysningskontoret for brød og korn finner du mange gode oppskrifter på nettopp bløtkake, også i små varianter som denne. Hva med å prøve frukt.no sin lekre oppskrift på Minipavlova med bær? Ryktet skal ha det til at kokken Eton snublet med et fat med pavlova. Resultatet av fadesen ble desserten Eton mess - en dessert du garantert vil imponere gjestene dine med! 

 

− Alle har dessertmage!
Enkle tips til 17.mai-frokosten
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Spis norsk – spis opp!

Se etter Nyt Norge-merket i butikken. Da får du garantert råvarer som har fulgt strenge norske regler og som er produsert og pakket i Norge. Rester kan være fint hvis du er flink til å bruke dem opp. Rester av eggerøre kan du bruke til stekt ris. Spekemat-rester er godt i en smaksrik pai. Uansett er det greit å kjøpe omtrent det du trenger slik at det spises opp. Det kan være vanskelig å beregne hvor mye en skal ha per person. Her finner du oversikten på retter til fellesfrokost og hvor mye du trenger per person. 

God feiring!