NYTNORGE-logo

Nyt Norge

Gjør det enkelt å velge norsk mat

Del denne siden

Merkeordningen Nyt Norge

Nyt Norge er det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke. Merkeordningen skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske matprodukter i butikken. 

Nyt Norge garanterer:

  • At råvarene er norske
  • At bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det
  • At maten er produsert og pakket i Norge

Norsk mat er trygg mat. Norge har svært god dyrehelse og friske planter. Vi har et variert landbruk over hele landet. Næringsmiddelindustrien basert på norske råvarere er en av de største fastlandsindustriene i landet. Tilsammen jobber nesten 100.000 mennesker tilknyttet norsk mat. 

Her kan du lese mer fakta om norsk matproduksjon.

Hvem står bak merkeordningen?

Merkeordningen forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen er opprettet av Landbruks- og Matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssytemet i landbruket, som er en viktig del av grunnlaget for Nyt Norge. 

Det er i dag litt under 4000 mat- og drikkeprodukter i Norge som er godkjent for å bruke merket. Hvis du vil vite mer om hvilke krav som ligger bak og hva som skal til for å få ta i bruk merket kan du lese mer på våre bransjesider.

Dersom du er merkebruker allerede kan du logge inn her.

Derfor bør du velge Nyt Norge-produkter:

Ikon Korn

Friske planter

I Norge har vi friske planter. Vi bruker mindre plantevernmidler enn i mange andre land. Kaldt klima gir oss fordeler både når det gjelder plantehelse men også når det gjelder smak på frukt- og grønnsaker. 

ikon-okse

Dyrehelse

Norsk dyrehelse er svært bra. Vi er et av de landene i verden som bruker minst antibiotika til husdyr, nettopp fordi vi tar godt vare på dyra våre.

ikon-traktor

Arbeidsplasser

Omtrent 100.000 mennesker over hele landet arbeider med å lage maten du spiser. Enten som fiskere eller bønder eller tilknyttet matindustrien. Kjøper du mat med Nyt Norge på støtter du norske arbeidsplasser.

ikon-lover

Strenge regler

Alle Nyt Norge-produkter kommer fra råvareprodusenter som kan dokumentere at de bruker Kvalitetssystemet i Landbruket (KSL), som er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard.

Norsk mat er verdt å heie på!